Hlavní úloha

Analyzujte počasí na základě měřitelných veličin (teplota, srážky, atd.) a jejich relací za co nejdelší období do minulosti (dáno dostupností kvalitních dat).

1. Nalezení vhodných dat

Nalezněte data vhodná pro takovouto analýzu. Meteorologická data lze získat například ze Střediska pro modelování povětrnostních vlivů z americké Agentury pro ochranu životního prostředí. Každá skupina by měla použít data z jiného regionu, případně jinak předzpracovaná, abychom viděli, jak se získané výsledky liší podle zdroje dat.

2. Posouzení závislosti jednotlivých proměnných

(podúloha 1a)

Vypočtěte podmíněné entropie mezi všemi páry proměnných na základě optimálně diskretizovaného histogramu, metodou jackknife odhadněte chybu. Rozhodněte zda lze výsledky interpretovat jako kauzální vztahy.

(podúloha 1b)

Vypočtěte podmíněné entropie mezi všemi páry proměnných metodou Kozačenko-Leoněnko, metodou jackknife odhadněte chybu. Výsledky srovnejte s výsledky odhadu z histogramu. Rozhodněte, která z metod je lepší a za jakých podmínek.

3. Vytvoření dynamického modelu a predikce (podúloha 2)

Vytvořte dynamický model systému a na nezávislé testovací množině ověřte jeho schopnost predikovat vývoj proměnných v čase. Dále, na základě dynamického modelu zkuste predikovat vývoj počasí do budoucna.

4. Analýza struktury systému

(podúloha 3a)

Rozdělte systém na dva podsystémy. Implementujte jednoduchou a iterativní spojovací proceduru. Porovnejte výsledky. Pozn.: neuvažujte dynamiku systému.

(podúloha 3b)

Analyzujte strukturu systému pomocí úplného prohledání svazu zjemnění. Ověřte statistickou významnost struktury kontingenčním testem. Pozn.: neuvažujte dynamiku systému.

5. Úplná závěrečná zpráva

Vytvořte úplnou zprávu o analýze systému na základě předchozích podúloh. Snažte se zapracovat všechny připomínky cvičícího a všechny podněty, které vzešly z předchozích konzultací.


Poznámky: