Y33DIF – Retuše v digitální fotografii

Cílem této praktické části cvičení je podívat se na nástroje a možnosti retušování fotografií, které Photoshop nabízí.

Co je retušování?

Přehled základních retušovacích nástrojů ve Photoshopu

Chování jednotlivých nástrojů lze ovlivnit nastavením v nástrojové liště. Velikost a ostrost hranice ovlivněné oblasti volíme výběrem štětce.

Clone Stamp

Tento nástroj slouží ke kopírování části obrazu z jednoho místa na jiné.

  1. Zvolíme si vhodnou velikost a tvrdost štětce.
  2. Pomocí Alt+Click vybereme oblast zdroje dat.
  3. Kreslíme štětcem do oblasti, kterou chceme překrýt.

Tip: Kleknutím na tlačítko nástrojové liště otevřeme panel Clone Source, kde lze nastavit parametry klonování. Např. zrcadlení kopie (tlačítko nalevo od volby šířky W) může být použito k uzdravení kočky ve cvičeních níže.

Spot Healing Brush

Nástroj určený k ostranění drobných prvků obrazu. Na rozdíl od razítka nepracuje se zrojovou oblastí obrazu ale retušované místo nahradí vzhledem jeho okolí (režimy Proximity match a Content Aware) nebo vytvoří novou texturu z dat uvnitř retušované oblasti (režim Create Texture).

Následující postup ukazuje možnost využití vrstev k nedestruktivní úpravě oprazu (trik s vrstvami jde samozřejmě použít i razítkem a ostatními nástroji!).

  1. Vytvoříme novou (prázdnou) vrstvu a vybereme jí. Výsledek úpravy se tak bude ukládat do této vrstvy).

  2. V nastavení nástroje Sport Healing Brush zvolíme Sample All Layers. Pozor! Bez této předvolby nástroj pracuje pouze s obrazem aktuální vrstvy a ta je prázdná, takže by se nedělo nic.
  3. Zvolíme si vhodný štětec.
  4. Klikneme do místa, které chceme opravit.
  5. Můžeme ještě přepnout prolínání vrstvy s retuší na Lighten, kdy se na výsledném obraze projeví pouze pixely, které jsou světlejší než pixely ve spodní vrstvě. To lze použít například při retuši znamének nebo akné, který bývají typicky tmavší než okolní kůže.

Podrobnější návod například zde.

Healing Brush

Healing brush pracuje podobně jako razítko, ale navíc respektuje vzhled opravovaného místa. Tj. kopírovaný obraz upraví tak, aby na vkládané místo dobře zapadl.

Odstranění ťápot na podlaze (pro zvětšení klekněte na obrázek):

Podrobnější ukázka zde.

Patch Tool

Patch tool pracuje s obrazem podobným způsobem jako Healing brush – obraz přenesený do retušovaného místa je upraven tak, aby dobře zapadl. Postup: označíme problematickou oblast a myší přetáhneme do oblasti odkud chceme obraz kopírovat, obvykle nejde přenést celá problémová oblast najednou, ale postup opakujeme po menších částech.

Odstranění ťápot na podlaze (pro zvětšení klekněte na obrázek):

Read Eye Tool

Odstranění rudých očích vzniklých při fotografováním s bleskem. Stačí vybrat oblast oka a Photoshop to již zařídí.

Fill -- Content Aware

Označte oblast, kterou chcete odstranit, a zmáčknete na klávesnici Delete, nebo jděte do menu Edit / Fill... a zvolte Contents / Use / Content Avare. Fill v tomto režimu pracuje podobně jako Spot Healing Brush a vyplní vybranou oblast obrazem na základě analýzy okolních oblastí.

Další retušovací nástroje

Tyto nástroje neposkytují příliš kontroly efektu, který způsobují. Proto je vhodnější nahradit je prací s vrstvami opatřenými maskou:

  1. Duplikujeme základní vrstvu.
  2. Vybereme oblast, kterou chceme upravit, a z výběru uděláme masku nové vrstvy.
  3. Aplikujeme na vrstvu odpovídající filtr: Filter / Blur / Gaussion Blur, Filter / Sharpen / Unsharp Mask nebo Filter / Blur / Motion Blur.

V případě Dodge, Burn a Sponge namísto duplikace vrstvy vytvoříme odpovídající vrstvu úprav (panel Adjustements / Curves, Brighness, Vibrance) a vrstvu odpatříme odpovídající masou vymezující efekt úpravy.

CameraRaw / Photoshop Lightroom

Jednoduché retuše jdou dělat také přímo v pluginu CameraRaw a programu Photoshop Lightroom pomocí nástrojů Spot Removal, Red Eye Removal a Adjustement Brush.

Např. lze u portrétu vybrat pomocí Adjustement Brush pleť obličeje a použít zápornou hodnotu Clarity v této oblasti, apod...

Doporučení

Často je vhodné si při úpravách obrázek zvětšit na 100% nebo více, aby byly dobře vidět všechny detaily a případné nedostatky, kterých se můžeme dopustit.

Cvičení

Zkuste si:

  1. Vymazat člověka zírajícího na lokomotivu, zde.
  2. Uzdravit oko kočky, zde, možný výsledek zde.
  3. Odstranit čáry na obloze, vlajku s reklamou a lucerny za cypřišovým keřem vlevo od vlajky, zde. Viz. také ukázka v materiálu z minulého ročníku zde.

Další zdroje

Připravil Lukáš Cerman v roce 2011, na základě materiálu Jiřího Mrhala z předchozího běhu předmětu.